Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ


Το Σάββατο 6 Αυγούστου  το χωριό γιορτάζει τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Η ιστορία του ναού έχει ως εξής:
Θεμελιώθηκε το 1954 επί μητροπολίτη Δωροθέου και εγκαινιάστηκε το 1960 επί μητροπολίτη Νικόδημου. Ιερέας τότε ήταν ο συγχωρεμένος παπά-Λιάμης Παπαγεωργίου ο οποίος αναπαύεται στον αύλειο χώρο, στο εκκλησάκι της Παναγίας.
Αρχικά ο ναός χρηματοδοτήθηκε από το τότε υπουργείο Εμπορίου αλλά ολοκληρώθηκε χάρη στην οικονομική βοήθεια του κόσμου.Εσωτερικά η αγιογράφηση ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '70 αποκλειστικά από τις προσφορές των συγχωριανών οι οποίοι έδιναν κάθε χρόνο ένα σεβαστό χρηματικό ποσό ως συνδρομή.
Εξωτερικά ο ναός είναι ένα κομψοτέχνημα αρχιτεκτονικής με τις πέτρες σε αποχρώσεις λευκού, γκρι και ροζ να τον κάνουν μοναδικό. Μοναδική και η θέση του, απέναντι από τη  πλατεία του χωριού. Το μεγάλο ρολόι  δεσπόζει επιβλητικό άσχετα αν στην ώρα πάει πίσω χτυπώντας με κάποια καθυστέρηση συμβαδίζοντας με τα μυαλά κάποιων   !!!!!!!!!!!!!!!! Εσωτερικά ο ναός είναι ευρύχωρος, κλιματιζόμενος (στα χαρτιά, γιατί τα κλιματιστικά δε λειτουργούν), με μαρμάρινο τέμπλο και πανέμορφες αγιογραφίες να στολίζουν κάθε γωνιά του.
φωτο. απ' τα εγκαίνια της εκκλησίας 1960

Ιερέας του ναού είναι ....................................................(δεν ξέρω άλλοι φευγουν και άλλοι έρχονται σαν τους αλβανούς !!!!!!).Το χωριό έκανε πανήγυρη μέχρι το1950 στις 10 Μάη, έκτοτε γιορτάζει κάθε   6 Αυγούστου.      
πανηγύρι στο χωριό 1955 (σε πρώτο πλάνο με την κιθάρα ο Γιαννής Μίχας).
Οι νεολαίοι του ''50 σε πανηγύρι στο Σωληνάρι.(Β.Λέτης,Κ.Κεράστας,Κωτσίκας,Τάκης Τανταλος,Ν.Βασηλιάς)
Η γενιά του ''60 στο πανηγύρι το 1970.
Νεολαίοι της γενιας ''50 σε πανηγύρι στο Σωληνάρι.

Πανηγύρι στο Σωληνάρι το 1950 με τους χωριανούς οργανοπαίχτες Γιάννη Μίχα και Γιάννη Λάμπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου