Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

ΠΕΡΙ ΓΕΩΡΓΙΑΣ.


Εχει γούστο να μαθαίνουμε τι σκέφτονται αυτοί που μας κυβερνάνε, που είναι υπεύθυνοι (αφού αυτό πρεσβεύει το κοινοβουλευτικό μας σύστημα) για τις τύχες μας.
Χθες στην «Ε» έδωσε συνέντευξη ο κ. Τάσος Χανιώτης, διευθυντής Οικονομικών Αναλύσεων, παρακαλώ, στη Γενική Διεύθυνση «Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής!
Ανατριχιάζει κάποιος και μόνο από τον τίτλο του. Στις απαντήσεις του όμως «πέρα βρέχει».
Στην ερώτηση-διαπίστωση της συναδέλφου ότι οι επιδοτήσεις προς τους αγρότες ουσιαστικά τους κατέστρεψαν, α, λέει, αυτό οφείλεται στην ελλιπή πληροφόρηση και στην παραπληροφόρηση που υπάρχει για τις κατευθύνσεις (sic) των ευρωπαϊκών πολιτικών (sic).

[Σαφώς το ειρωνικό παρενθετικό αφορά τον βιασμό που υφίσταται η γλώσσα από τους νυν και πριν (και αεί;) κυβερνώντες, οι οποίοι χρησιμοποιούν πληθυντικό στις αφηρημένες έννοιες (δράσεις, κατευθύνσεις, πολιτικές και δεν συμμαζεύεται). Αλλ' αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο.]
Το αγροτικό εισόδημα στις χώρες της Ε.Ε. αυξήθηκε, στην Ελλάδα μειώθηκε... απορεί η συνάδελφος. Α, είναι θέμα που πρέπει να το δουν ελληνική κυβέρνηση και παραγωγοί, απαντά με νηφαλιότητα ο συνεντευξιαζόμενος. «Ο Ελληνας παραγωγός είναι ευάλωτος. Τι δεν κάνουμε σωστά;» ερωτάται και απαντά: «Χρειάζεται πιο ισορροπημένη ενίσχυση των αγροτών». Μάλιστα.
«Τι να προσέξουν οι Ελληνες που στρέφονται στη γεωργία λόγω κρίσης;». Καλά τώρα, μασάει ο γενικός; «Να κοιτάξουν, κατ' αρχήν, ποιες είναι οι απαιτήσεις των καταναλωτών. Να θεωρήσουν δεδομένο ότι πρέπει να παράξουν ποιοτικά προϊόντα, φιλικά με το περιβάλλον, ανοιχτά σε τεχνολογικές καινοτομίες». Πραγματικά μένουμε άφωνοι.
Τέλος πάντων. Τι συνέβη με τα κονδύλια για στροφή των εργαζομένων σε άλλους τομείς απασχόλησης; Αγέρωχος ο διευθυντής μας: «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είναι ευθύνη των χωρών να τα αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» (!).
Η συνάδελφος επιμένει (μπράβο της!): «Πώς θα μπορούσε η χώρα να ωφεληθεί από την παγκόσμια αύξηση στην κατανάλωση γαλακτοκομικών - κρέατος σε Ινδία - Κίνα;». Μα τι λέτε τώρα. «Ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα στο εσωτερικό και προωθώντας καλύτερα διαφημιστικά τα προϊόντα στο εξωτερικό» (!).
Ποιος θα τα κάνει όλα αυτά, ο κύριός μας δεν γνωρίζει...
Ας χαρούμε απαντήσεις υπευθύνου: «Να το δούμε», «χρειάζεται τούτο, χρειάζεται 'κείνο», «να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα», «να προωθήσουμε τη διαφήμιση». Να, θα, και λοιπά. Καμιά απάντηση, ουδεμία πρόταση. Και πού να τις βρει αφού δεν υπάρχουν;
Αγρότες και κτηνοτρόφους τούς έχουν αφήσει έρμαια της ανύπαρκτης αγροτικής πολιτικής, βορά στους αέρηδες και τις ασθένειες των προϊόντων, προορισμένους να εξαφανιστούν, να μας αδειάσουν επιτέλους τη γωνιά, οι ενοχλητικοί, οι ακαλαίσθητοι, οι απολίτιστοι... Που μάθανε στη «γεωργία της ξάπλας», οι παμπόνηροι, οι οκνηροί, οι «σκυλάδες», οι «μπεεμβεδάκηδες»...
Ποιος ευθύνεται για την κατάντια των αγροτών, ο κύριος γενικός δεν μας είπε. Ο ίδιος μπορεί να μην ήταν υπεύθυνος, ήταν, όμως, το σύστημα που τυφλά υπηρετεί. Εδώ που τα λέμε, ουδείς έχει το σθένος ν' απαντήσει στο φλέγον «Τις πταίει;» εδώ και δεκαετίες τώρα.
Να και το αποκορύφωμα: «Οσοι ασχολούνται με τη γεωργική παραγωγή θ' αντέξουν τους κραδασμούς της κρίσης». Προφανώς, ο άνθρωπος δεν έχει πατήσει το πόδι του σ' ένα αμπέλι, ένα χωράφι, μια στάνη. Αλλά και εάν έχει, θα ήταν τυφλός. Θα έλεγε τουλάχιστον κάτι σημαντικό σε μια ολόκληρη σελίδα εφημερίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου